Facil 35: Klarar masten att man tar bort akterbardunerna?

Hej Facilare!!!!

Jag seglar En Facil 35, rejält uppgraderad på i stort sett allt. Men jag har en fråga obesvarad att lösa. Jag är otroligt irriterad på de barduner masten är försedd med, vilka sitter fast bakom sittbrunnen. Jag vill bli av med dessa och har inget behov att ha dessa som trim alternativ. Jag semesterseglar endast och är inte det minsta intresserad av kappsegling. Kan jag bara ta bort dessa? Klarar mastens klenare konstruktion upptill detta? Finns det någon som har kommit på en hållbar lösning om de absolut måste finnas kvar, genom att ex ordna fästpunkter åt dem längre fram?

Hälsningar

Roffe, skeppare ombord på Facil 35 nr 11, Carrera, fd Shalimar.

2 svar på ”Facil 35: Klarar masten att man tar bort akterbardunerna?

 • 2018-06-21 kl. 19:40
  Permalänk

  Jag kappseglar inte heller. Tog bort backstagen för att dom mest var i vägen. Seglade till Estland förra våren i blandad segling med allt ifrån läns med gennaker till kryss i 20 m/s. Seglade till Lettland i maj i år i vindar upp till kuling på olika bogar. Antar att spridarna som är något bakåtpekande tillsammans med akterstaget är tillräckligt för att hålla masten på plats. Har inte provat stor i storm på läns än. Har inte heller räknat på det, men hittills har masten hållit.

  Svar
 • 2020-05-28 kl. 02:11
  Permalänk

  tACK FÖR DITT SVAR!

  jAG HAR MINA KVAR MEN FÄST DEM I RELINGSLISTEN NÅGOT BAKOM STAGEN. dET GÖR ATT DE GÅR LÄTT ATT TA LOSS OCH FLYTTA AKTERÖVER OM DEN BLIR OVADER.

  hAR FUNGERAT PERFEKT FÖRRA SOMMAREN.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *