Onödigt med ny bottenfärg varje år?

Våren 2013 bestämde jag mig för att göra ett praktiskt prov under kommande sommar genom att inte måla om hela båtbotten med ett nytt lager bottenfärg. Förra årets färg kompletterades med ett nytt lager uppe vid vattenlinjen (ca 1 dm brett) och i framkant på köl och roder. Båten sjösattes i början av maj och vid båtupptagningen en bit in i oktober fick jag resultatet.

Jag har retat upp mig på att det kostar ca 1000 kr att måla min Facil 35 med ett nytt lager, förstärkt med två lager uppe vid vattenlinjen, så i år ville jag ta reda på nyttan.

Resultatet blev som jag hoppades på, dvs. jag kunde inte nämnvärt se någon skillnad mot föregående år då jag målade hela botten med ny färg. Bara ett litet område med gles snäckbeväxtning.

Underlag för bedömningen är att i år har båten varit i Östersjön hela tiden och rört sig ca 1100 M. De tre sista veckorna i juli var under gång och övrig tid har det varit några 2-3 dagarsturer. I övrigt mest stillaliggande i Nynäshamn.

Färgen jag använt är International Cruiser One.

Anders Pettersson
Nynäshamn
Facil 35 nr 16

3 svar på ”Onödigt med ny bottenfärg varje år?

 • 2013-10-31 kl. 19:22
  Permalänk

  Jag gjorde exakt detsamma i år (2013), dvs att låta bli att bottenmåla. Skälet var främst miljöhänsyn, men också att slippa jobbet. Betr ev. besparing var jag lite inställd att kanske få använda båtbottentvätt nånstans (a 500 kr/gång) alternativt ta upp den på vår (ÖBK, Östertälje båtklubb) med subliften ett par gånger a 200 kr/gång) för avspolning (vi har spolplatta) och då skulle ju besparingen ätas upp.

  Men det där med att tvätta eller spola blev inte av. Jag simmade ”istället” runt båten och borstade ett par gånger i slutet av sommaren. Fast det brukar jag förstås göra …

  Resultatet: Botten var varken sämre eller bättre än andra år jag haft båten (dvs många …). Och varken bättre eller sämre än andra (dvs genomsnittet).
  Till saken hör att jag de senaste åren använt eco-färg, dvs biocidfri, så kvarvarande ”gifter” var inte orsaken till att det gick så bra. Men nu ska man veta att ÖBKs hamn ju ligger precis vid utloppet av kanalen, vilket innebär att vattnet här inte är särskilt salt.

  Men resultatet visar ju att i alla fall båtar just här kanske inte behöver bottenmålas i den utsträckning de idag görs! Jag fortsätter försöket nästa år och återkommer med rapport.

  Lars, Facil 26 nr 71

  Svar
 • 2013-11-02 kl. 20:13
  Permalänk

  Hej
  Polerande kopparfärg jag lade på våren 2012 fick tjänstgöra ytterligare ett år med 0 påväxt som resultat. Östersjön / V:a stendörren.
  Mvh
  /Peter 26 nr 25

  Svar
 • 2013-12-02 kl. 16:50
  Permalänk

  Det måste ha varit en jättedålig sommar för alla snäckor trots värmen och mycket sol.
  Jag behandlade min båt i våras (2013) på samma sätt som jag gjorde våren innan, dvs 2012.
  Jag var beredd på det värsta vid upptagningen även denna höst. Men icke! Ingen beväxtning och inga snäckor. Och då menar jag verkligen inga.
  Båten har haft samma sommarhamn även i år, dvs Fållnäsviken.
  Titta gärna på bilderna i Facilbladet nr 2 2012. Där kan du se min botten och propeller som de såg ut vid upptagningen förra året.
  Propellern är grundmålad med Hempels Prop Primer och därefter Hempels Mille Drive. Helt utan effekt tydligen. Inte undra på att jag var skeptisk inför upptagningen i höstas.
  Jag har hört fler ”rapporter” om ”rena” bottnar i år.
  / Lasse B

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *