Segla SXK 24-timmars!

Vimpel_01Vill du uppleva hur det är att göra en långfärdssegling, utan att ge upp alla bekvämligheter?

Då är Svenska Kryssarklubbens 24-timmarssegling rätt utmaning för dig. Detta är tävlingen där den största motståndaren är du själv. Du seglar non-stop under en bestämd tidsperiod, 24, 48, 72, 96 eller 120 timmar. På den tiden ska du hinna segla så långt som möjligt.

Detta är en tävlingsform som jag kommit att gilla ju fler gånger jag deltagit. De två första gångerna var som gast på en First 26.1 och de senaste två gångerna som skeppare på egen båt, s/y Minvila som är en Facil 35. Det blev både vår- och höstsegling förra året, 2013.

Tävlingen går ut på att under en bestämd tid segla så långt som möjligt genom att runda fördefinierade punkter som SXK (Svenska Kryssarklubben) sammanställt i en tabell. Det finns även kartöversikter med samtliga punkter inlagda. Här hittar du ett exempel över Stockholms skärgård och en bit sydvart. Utmaningen ligger i att utnyttja vindarna och tolka väderprognosen på bästa sätt. Vissa punkter är start/mål-punkter, och man startar och går i mål vid samma punkt. SXK Stockholmskrets har 11 start/mål-punkter från Trosa i söder till Hallstavik i norr. SXK kretsar finns runt hela kusten och 24-timmars arrangeras av flera.

Via dessa länkar hittar du Minvilas rutter vid vårseglingen och höstseglingen 2013.

Reglerna är enkla och även icke medlemmar i SXK kan delta. Du hittar all information du behöver samt gör din anmälan via hemsidan www.24-timmars.nu. Gå in på hemsidan och leta upp din arrangör/SXK-krets.

I Stockholmskretsens maratontabell finns tyvärr bara 2 st Faciler med, Facil 26:an Jorina och Facil 35:an Minvila. Varför inte anta utmaningen och bättra på Facilbåtarnas deltagande genom att ställa upp vid vårseglingen som äger rum första helgen i juni. Höstseglingen äger rum första helgen i september. I år sammanfaller första helgen i juni med Kristi Himmelsfärdshelgen vilket gör att även vi som yrkesarbetar på vardagarna har en möjlighet att segla längre tid än 24 timmar. Besättningen på s/y Minvila diskuterar att ta tillfället i akt och prova på att segla 72 eller 48 timmar.

Vill du veta mer om just mina erfarenheter och funderingar om 24-timmars får du gärna höra av dig per mejl. Jag har även samtliga punkter i Stockholmskretsens punkttabell inlagda i plottern (Garmin GPSmap 526s) och tillgängliga i filformat för den som önskar hjälp med att slippa knappa in allt själv.

Anders Pettersson
s/y Minvila, Facil 35 nr 16
E-post: minvila@gmail.com 

Ett svar på ”Segla SXK 24-timmars!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *