Att få fendrarna enkelt på plats – tips från en Facilägare

Tycker du att det är lite jobbigt att plocka fram alla fendrarna, hänga upp dem och trimma in rätt höjd för att vid avsegling göra allt baklänges? Då har jag en lösning åt dig. Jag kallar den EasyDownUp 2.0 – ersätter den lite enklare versionen som du kanske sett tidigare.
Den går ut på att som i mitt fall ha tre fendrar per sida hängande horisontellt mellan nedre mantågslinan och relingslisten vid segling. När jag kommer fram till hamn som kräver fendrar lossar jag bara en krok från sittbrunnen och sänker alla tre fendrarna till vertikalt läge.
 
Fendrarna hänger då i en höjd som jag kallar för kaj-läge. Om jag lägger till vid Y-bom eller flytbrygga sänker jag alla tre fendrarna samtidigt genom att lossa en andra krok och flytta den till lämpligt läge som ger rätt sänkt höjd. Sen gör jag samma sak för andra sidan. Vid avfärd tar man först andra kroken och höjer fendrarna, sedan första kroken som hänger dem horisontellt. Titta på min 2 min film så förstår du!
Fördelar:
– Snabbt och enkelt speciellt om du seglar ensam eller som i mitt fall: min fru tyckte det var jobbigt att gå fram till ankarboxen, lyfta upp 6 fendrar med risk för att dom skulle ramla i sjön, sedan hänga upp dem och trimma in alla 6 till rätt höjd.
– Mer plats i ankarbox/stuvutrymme för annat än fendrar
– Cocoon (min Facil 35) har fått ett speciellt utseende med attityd som jag gillar
Nackdelar:
– Hänger framme hela tiden vilka många tycker är fult och/eller ej sjömannamässigt
– Ej enkelt att flytta dem från ena sidan till andra vid behov – själv har jag en extra fender tillgänglig för att hänga dit manuellt vid behov
– Vid kraftig lutning blir dom tvättade trots att dom har karbinhakar som håller dem närmare mantåget vid lutning, dock ej problem vid Estlandsseglingen i maj/juni då kuling rådde med kryssbog.
 
Jan Jonson, Facil 35, nr 33, Cocoon

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *