Kontroll av vantfästen i masten

Har du en Seldén-rigg av lite äldre modell? Då vet du kanske att det finns en svag detalj som man behöver kontrollera med jämna mellanrum och vid behov åtgärda.

Detaljen det handlar om är de hakplattor som finns monterade inuti masten och som man hakar fast vanten i. En dålig ursprunglig konstruktion gör att det kan uppstå sprickor i hakplattan med risk för totalt rigghaveri som följd.

På min Facil 35 (nr 16, s/y Minvila) sitter denna äldre typ av hakplattor kvar. Det sitter totalt fyra hakplattor i masten för topp- och undervant. På bilden nedan är masten fotograferad liggandes på bockar, men bilden är roterad så att masttoppen pekar uppåt.

Hakplatta av äldre modellHär ser man hur hakplattans hål är onödigt stort i överkant genom att material har tagits bort. Det underlättar monteringen av vanten men minskar hållfastheten i hakplattan, och de stora krafter som uppstår när man först spänner vanten och sedan därtill utsätter riggen för vindens krafter gör att det med tiden kan uppstå sprickor i hakplattan.

Jämför med bilden nedan från en hakplatta av nyare modell.

Seldén hakplåt 7 mmHär har man behållit mera material vid hålets överkant och därmed minskat risken för sprickbildning. Den som vill vara på den säkra sidan byter naturligtvis ut hakplattorna innan det uppstår sprickor i godset. En ny hakplatta kostar drygt 200 kr hos Benn’s, och sedan ska man hitta någon som kan göra jobbet om man inte själv har rätt kunskap och verktyg.

För egen del följer jag rekommendationen jag läste om en gång i någon av våra båttidningar och inspekterar hakplattorna varje höst efter avmastningen. Vänta inte till våren strax innan påmastningen för då kan det bli stressigt att få det åtgärdat. Inspektionen går till på så vis att man lyser in i hakplattans hål med en ficklampa och lyser på hakplattan på motsatta sidan. Störst risk för sprickbildning är det på sidorna om hålets överkant där godset är som tunnast. Finns minsta antydan till spricka eller materialutmattning är det dags att byta hakplatta och sätta dit en med modifierat utförande.

Ett svar på ”Kontroll av vantfästen i masten

  • 2013-06-24 kl. 00:00
    Permalänk

    Om du ändå kollar masten, glöm ej bort vanten. Mitt ena undervant så hade det lossnat några kardeler i pressningen.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *