11 svar på ”Skapa nytt inlägg

 • 2015-12-09 kl. 21:20
  Permalänk

  På årsmötet 28 november 2015 berättade Pia L’Obry om sina upplevelser under ensamkappseglingen Transat över Atlanten. Ca 50 personer från Facilklubben, Södertäljes alla båtklubbar samt övriga intresserade deltog. Klicka på länken för en pdf med ett spännande urval av de bilder hon visade!

  Svar
 • 2016-06-21 kl. 12:34
  Permalänk

  Gitsatina med ny lycklig ägare

  Gitsatina, Stig Träffs förträffliga Facil 35 som jag köpte av honom i vintras, seglades till sitt nya hem i Västerås från Södertälje via Landsort, Utö och Baggensstäket. Under några veckor har hon sedan försetts med luckor i alla tre sektionerna för att kunna rengöra tanken samt en vattentankmätare. En batteriladdare för landström och ny stereo med högtalare i sittbrunnen likaså.

  Under helgen deltog hon i sin första eskader med mig som skeppare. Vi var två båtar från Västerås som seglade Södertörn runt under fyra dygn. Fantastiskt fin seglats som bjöd på 6 m/s i solsken och gennakervindar och heldagsregn med kuling i byarna med självslående fock och full stor.

  Tips: har investerat i en liten gasolgrill som kan stå på toften i sittbrunnen t o m under färd om det inte lutar. Vi grillade korv på Mysingen medan gennakern drog oss framåt.

  Jag är väldigt nöjd med Gitsatinas seglingsegenskaper. Vi seglade ifrån längre båtar utan problem. Otroligt bekvämt med självslående fock och gennaker som kan sitta upp på rulle samtidigt. Svag vind: rulla ut gennakern. Hårdare bidevind: rulla istället ut focken. Första gången som jag har en båt med självslående fock. Vi kryssade upp genom hela Ekerösundet på väg till Västerås.

  Nu väntar midsommarsegling, semestersegling i Stockholms skärgård och ännu en eskader i Östersjön i höst.

  Mycket nöjd ny Facil 35 ägare/Janne

  Fråga: Hur skickar jag med en bild till kommentaren?

  Svar
 • 2016-11-28 kl. 22:04
  Permalänk

  Försommarträffen 2016 ägde rum 4 juni på Radön, Östertälje båtklubbs klubbholme söder om Brandalsund. Det blev trevligt umgänge med andra Facilklubbare – och ett gäng ÖBK-are! Fint väder och ljus natt gjorde att vi kunde tillbringa hela kvällen på klipporna i trevligt samspråk, med god mat och dryck – och allsång! Riktig midsommarstämning!

  Svar
 • 2017-08-13 kl. 23:44
  Permalänk

  Någon som vet hur många Facil 30 det finns med blyköl?
  Följdfråga, är det någon av dessa (förutom SWE-44) som kappseglar SRS?
  /Torbjörn G

  Svar
 • 2018-09-27 kl. 22:38
  Permalänk

  Jag funderar på att installera en bogpropeller i min 35:a. Någon som har några tips och råd?

  Svar
 • 2018-10-31 kl. 16:24
  Permalänk

  Nya knap i fören för min Facil 26.
  Vet någon var man kan köpa nya knap med samma hållning som orginal

  Svar
 • 2020-01-18 kl. 13:00
  Permalänk

  Dynor och Sprayhood Facil 35.
  Jag behöver nya dynor till båten. Någon som vet var det går att få en ny uppsättning till rimligt pris. Jag har fått en prisindikation på 39000kr av en skräddare, vilket var mer än väntat.

  Sen behöver Wildcaten en ny sprayhood också. Den befintliga är märkt ”Hanse Marin. Set vore bra med tips on någon har info om hur jag får tag i en ny. I bästa fall är detta någon standardmodell. Jag har varit i kontakt med en båtskräddare som tänkte mäta på båten, detta verkar omständigt och blir säkert dyrt.

  Jag hoppas jag kan få tips om dynor och sprayhood.

  Hälsningar
  Ulf Carlsson ulfc67(at)gmail.com
  Facil 35 nr1 Wildcat

  Svar
 • 2020-05-05 kl. 09:56
  Permalänk

  Facil nr 5 hittat läcka i vattentanken , passade på att riva ur septictanken också. Trots allt 40 år gamla. någon annan som bytt o hittat vettigare placering ?
  Inte lätt att hitta skrov formade nya tankar.

  Tony

  Svar
 • 2020-10-28 kl. 08:22
  Permalänk

  Som nybliven Facil26-ägare har jag gått med i klubben. När jag skummade igenom tips här så såg jag ett som handlade om att man skall se till att rodret töms på vatten innan vinterkylan kommer. Igår den 2020-10-27 tog jag upp båten, och märkte att mycket vatten rann ur ett hål i rodret.
  1. Dräneringshålet var dock inte borrat längst ner på rodret, är det ok?
  2. Har det diskuterats att fylla upp detta utrymme med något som flyter ut och sedan stelnar?

  Svar
 • 2023-07-01 kl. 17:10
  Permalänk

  Hej! Jag har en facil 26 och skulle nu innan sjösättning byta fall och göra iordning masten. Tyvärr har en av trissorna i toppen av masten nu fallit in i masten. Problemet är nu att den tidigare ägaren inte vårdat masten på bästa sätt och skruvarna som går till topphättan på masten (rostfria) nu ärgat samman med aluminiummasten. Är det någon som råkat ut för liknande och/eller har tips på hur jag ska få av topphättan på masten och få ut trissan. Eller gör det något om det ligger kvar inne i masten om jag köper ny trissa? Min semi-kunskap oroar att trissan ska kunna fastna vid fallet längst ner i masten och påverka upp och nedtagning. Alla tips och idéer är mer än välkomna! Jag befinner mig i Bohuslän så varv och sådant ligger inte jättenära tyvärr.

  Med vänliga hälsningar
  Marcus

  Svar
 • 2023-10-09 kl. 13:34
  Permalänk

  Hej!
  Jag har problem med läckande fönster i salongen på min Facil 30.
  Har säkert läckt i 25 år. 2014 tog jag bort ramar o fönster på styrbordssidan och försökte täta om. Tyvärr ingen bra resultat.
  Nägon som har lite tips.
  mvh
  Gunnar Straume
  Facil 30 swe18

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *